Reference Page / Client Cases / Aboriginal Community Centre

Photo: Peter Bennetts

WUNGGURRWILL DHURRUNG: WITH A LIVING HERITAGE

In Wyndham Vale, Australia, the brand-new Wunggurrwill Dhurrung cultural centre recently opened its doors. BAUX made a critical contribution to the space, with the provision of Acoustic Hexagon Tiles to enrich and enhance its interior environment.

From the ancient looking onwards

The centre’s mission is to serve as a place for gathering, learning, events, service provision, and Early Years education, where sound comes to play a significant role in establishing an environment for well-being. BAUX Hexagon Tiles were selected for the ceilings in the Early Years rooms for their calm, neutral tones, their textural richness and geometry, and their acoustic performance. The ceiling decorated in BAUX Hexagon Tiles is expansive and reflects the building’s relationship with its immediate surroundings.

A thriving community connected 

Wunggurrwill Dhurrung is born out of the place and the people who will inhabit it. The name means “Strong Heart” in one of the native languages, Wathaurung. By combining a centre operated by the Koling Wada-Ngal Committee for Indigenous individuals with an Integrated Family Centre and community spaces, the building is a demonstration of how a community can come together to create new opportunities.

Object: Aboriginal Community Centre
Area: Victoria, Australia
Products used: Acoustic wood wool Tiles
Architect firm: Gregory Burgess Architects & Gresley Abas
Architects: Greg Burgess, Ahmad Abas & Emily Cox

Sensory discretion

This building has been designed with sensitivity for those on the autism spectrum, which in turn improves the sensory experience for all users by avoiding over-stimulation of the senses. The BAUX Acoustic Wood wool Hexagon’ s natural tones and textures provided richness to the space in an organic sense. BAUX Tiles made the room feel more welcoming and made significant improvements to the acoustic environment. It also made the place more entwined with nature, taking it from the modern to the roots of this rich culture.

This building has been designed with sensitivity for those on the Autism spectrum, which in turn improves the sensory experience for all users by avoiding over-stimulation of the senses. BAUX natural tones and textures provide sensory richness without triggering sensitivities, and acoustic performance is essential to the success of this goal.

Greg Burgess, architect.

aboriginal-community-centre-baux-hexagons-full4

BAUX Products used in the Aboriginal Community Centre case

Related Projects
Contact Us

You can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt