Case – France

Text: Matt Carey – Photo: SILO Architects

Pôle Excellence Bois – Wood Par Excellence.

Product: BAUX Acoustic Tiles

acoustic tiles France BAUX

BAUX provides the perfect backdrop for an eco-friendly timber community.

Nestled amongst the forests in Haute Savoie, France, Pôle d’Excellence Bois is a resource centre for the development of timber produce used in design and construction industries. When SILO Architects won the commission to design the reception space, BAUX’s wood wool tiles presented the perfect opportunity to reinterpreting the space using a unique raw wood product. In collaboration with a local carpenter and timber merchant, they created a BAUX design that encapsulated the essence of the project.

BAUX’s colour and shape palettes allowed the design team to create a vibrant graphic identity within the reception areas. The sound absorption properties of the BAUX tiles meant the open spaces were almost as tranquil as the forest itself. The recyclable wood wool materials helped reduce the buildings eco footprint and regulate moisture. The result? Another satisfied client. Check out our BAUX products to see how you can transform any space!

Object: Timber Research Centre
Area: Haute Savoie, France
Products used: Acoustic Tiles
Architect: SILO Architects
Architect/Designer: Thibaut Candela
Design credits: Nyström Persia
silo-Rectangle2 copy

Acoustic meeting area
Pôle d’Excellence Bois is a hub and resource centre for carpenters, designers and manufacturers, anyone in fact who works with wood. A place for discussion and sharing ideas.

silo-Rectangle1c

Inspirational working space
The original space was an old industrial unit. It was empty, raw, with white walls and visible cabling. In collaboration with a local carpenter and timber merchant, they created a BAUX design that encapsulated the essence of the project. Great for work and contemplation.

silo-Rectangle3

Close to nature
The eco-friendly triangular panels allowed the architect to create geometric patterns, re-interpreting the tree as a unified visual identity through out the space.

The original space was an old industrial unit. It was empty, raw, with white walls and visible cabling. BAUX allowed us to showcase wood’s versatility and transformational design properties, covering the full lifecycle from raw material to manufacturing, use and recycling.

Thibaut Candela, Architect

BAUX acoustic wood wool France

BAUX Products used in the Timber Research Centre Project

Hansgrohe Water Studio Acoustic BAUX case
kpmg_acoustic_office
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
SUBSCRIBE TO BAUX NEWS
ACOUSTIC NEWS